Uudiskohteen ostajan opas

Uudiskohteen ostoprosessi etenee tietyn kaavan mukaisesti. Tässä lyhyt kertaus uudiskohteen ostamisen eri vaiheista.
17.1.2022 | Sievi Asunnot

Ennakkomarkkinointi

Uudiskohteen ennakkomarkkinointivaiheessa on mahdollista varata kohteesta mieluinen asunto.
Ennakkomarkkinointivaiheessa varmistamme kohteelle riittävän kysynnän, jotta rakennushanke saa rahoituksen sekä tarvittavat vakuudet ja hanketta viedään eteenpäin. Kysynnän varmistuessa kohteen suunnittelu etenee luonnoksista rakennuslupakuviin, ja rakennuslupaprosessi kestää kunnasta riippuen joitain kuukausia.

Kun rakennuslupapäätös on saatu ja se on lainvoimainen, voimme edetä RS-sopimuksen tekoon rahoittavan pankin kanssa. RS-sopimus on asuntokauppalain määrittelemä menettely, joka koskee uusien asuntojen kauppaa. Sopimus turvaa ostajia, sillä sen tarkoitus on varmistaa, että kohde rakennetaan valmiiksi suunnitelmien mukaan.  Rakennusluvan ja RS-sopimuksen allekirjoituksen jälkeen voimme aloittaa varsinaisen kaupanteon. Muistathan, että meillä varaukset ovat sitoumuksettomia, eli voit myös perua varauksen, jos tilanteesi muuttuu tai muutat mieltäsi.

Myynnin ja rakentamisen aloitus

Ennakkomarkkinoinnin jälkeen huoneistojen myynti ja kohteen rakentaminen alkaa. Kaupantekotilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja ja asiakirjamuistio sekä käydään läpi huoneistokohtaisen myyntikansion sisältö. Kaikkiin dokumentteihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen kauppakirjan allekirjoitusta. On erityisen tärkeää tutustua kohteen rakennuslupapiirustuksiin sekä oman asuntosi osalta että koko yhtiön osalta.

Asunnon kauppahinta maksetaan erissä rakentamisen edetessä. Ostajan maksamien maksuerien ja rakennuksen valmiusasteen on vastattava toisiaan, eli laskutamme uusia eriä, kun työmaalla on saatu ennalta määrätyt työvaiheet valmiiksi.

Osakkeenostajien kokous ja rakennustyön tarkkailija

Asuntokauppalain mukainen osakkeenostajien kokous järjestetään, kun 25 % yhtiön asunnoista on myyty. Osakkeenostajien on mahdollista valita omalla kustannuksellaan tilintarkastaja ja ulkopuolinen rakennustyön tarkkailija. Tarkkailijan tehtävä on tarkkailla työmaan tapahtumia ja raportoida niistä ostajille. Rakennustyön tarkkailijan kelpoisuusvaatimuksista säädetään asuntokauppalaissa. Mikäli teet kaupat asunnosta vasta kokouksen jälkeen, saat kokouksen pöytäkirjan kaupanteon yhteydessä.

Uudiskohteen materiaalivalinnat

Rakentamisen aikana on mahdollista tehdä sisustusvalintoja ennalta määrätyn aikataulun puitteissa. Valikoimaamme kuuluvat tuotteet ja materiaalit esitetään myyntimateriaaleissa, ja niihin on mahdollista tutustua ennen kaupantekoa. Mitä aiemmin teet kaupat, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ehdit tekemään valintoja asuntosi pintamateriaaleihin ja varusteluun.

Muuttotarkastus

Muuttotarkastukset järjestetään hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Tarkastuksessa pääset tutustumaan asuntoosi ja saat myös opastuksen kodinkoneiden ja muun tekniikan käyttöön.

Muuttopäivä

Asunnon arvioitu valmistumispäivä merkitään kauppakirjaan. Virallinen ilmoitus muuttopäivästä on annettava viimeistään kuukautta ennen muuttoa, mutta pyrimme tiedottamaan tarkasta aikataulusta mahdollisimman ajoissa.

Taloyhtiön hallinto on asukkaiden muuttaessa valmis, sillä kilpailutamme yhtiölle isännöitsijän ja muut tarvittavat kumppanit etukäteen. Muuttotiedotteessa annetaan toimintaohjeet yhtiölainaosuuden poismaksua varten, mikä hoidetaan yhdessä isännöitsijän kanssa.

Hallinnonluovutus

Muuttopäivän jälkeen valmistelemme tilinpäätöstä rakentamisajalta, ja sen valmistuttua kutsutaan koolle ylimääräinen yhtiökokous eli ns. hallinnonluovutuskokous. Kokouksessa yhtiölle valitaan osakkaista koostuva hallitus, ja yhtiön hallinto luovutetaan pois rakennuttajalta.

Vuositarkastus

Vuositarkastus järjestetään asuntokauppalain mukaisesti 12–15 kk kuluttua muuttopäivästä. Ajankohdan lähestyessä osakkaat saavat toimintaohjeet, kuinka vuosikorjaustarpeet ilmoitetaan.

Lisää luettavaa