Kodin turvallisuus

Paras tapa välttää kodin tapaturmia on ennalta ehkäistä niiden syntymistä.
10.2.2023 | Sievi Asunnot

Turvallisessa kodissa tiedostetaan riskit ja tehdään toimenpiteitä niiden ehkäisemiseksi. Toimenpiteet ovat usein hyvin yksinkertaisia ja siksi ne saattavatkin unohtua kiireisen arjen keskellä.

Haluamme muistuttaa asunnon omistajia näistä toimenpiteistä, jotta jokaisen koti olisi mahdollisimman turvallinen. Listasimme alle kodissa huomioitavia asioita.

Ensiapuvälineet

Jokaisesta asunnosta tulee löytyä ensiapulaukku tai -kaappi, jonka sisältö on käyty läpi kaikkien asunnossa asuvien kanssa. Jos tarvikkeita käytetään, on muistettava huolehtia myös sen täydentämisestä. Tarkista, että kotoasi löytyvät ainakin seuraavat ensiaputarvikkeet:

  • kuumemittari
  • sidetarpeita
  • laastaria
  • haavanpuhdistusainetta
  • särkylääkettä
  • kyypakkaus

Kulkureitit

Niin ulkona kuin sisälläkin, kulkureitit tulee olla esteettömiä. Erityisesti eteinen tulee olla vapaa esineistä, jotta pelastautuminen on mahdollisimman helppoa ja nopeaa.

Kaatumisten ehkäisy

Lattioilla ei saisi olla mitään sellaista, johon on mahdollista kompastua. Sen vuoksi lelut ja muut tavarat tulee kerätä pois lattialta, kun niitä ei enää tarvitse. Esteiden havaitsemiseksi on hyvä huolehtia sisätilojen riittävästä valaistuksesta. Kodissa kannattaa suosia mattoja, joissa on kumiset pohjat ja luistavien mattojen alle tulee laittaa liukueste.

Paloturvallisuus

Ennaltaehkäise vaaratilanteita valvomalla sähkölaitteita, tulisijoja ja kynttilöitä. Esimerkiksi puhelimen laturi tulee ottaa seinästä irti aina latauksen jälkeen ja saunan kiukaan läheisyydessä ei saa kuivata vaatteita.

Palovaroitin – Jokaisessa asunnossa on oltava palovaroitin, vähintään yksi varoitin jokaista 60 neliötä kohden. Tarkista niiden toimivuus säännöllisesti.

Alkusammutusvälineet – Kodissa tulee olla alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeitto tai vaahtosammutin. Säilytä niitä paikassa, josta ne ovat helposti saatavilla ja harjoittele niiden käyttöä etukäteen.

Vaarallisten aineiden säilytys

Kaikki kodissa käytettävät kemikaalit tulee säilyttää niiden alkuperäisissä pakkauksissa ja ne tulee sijoittaa lapsien ulottumattomiin. On myös hyvä huolehtia, että kodin kasvit ovat myrkyttömiä.

Sähkölaitteet

Sähkölaitteet tulee olla ehjiä ja niiden käytössä tulee noudattaa käyttöohjeita. Astianpesukonetta, uunia, liettä tai pyykinpesukonetta ei saa jättää valvomatta.

Tässä oli muutama tärkeä toimenpide, joilla voit parantaa kotisi turvallisuutta. Lopuksi haluamme suositella kaikkia lataamaan hätätilanteiden varalle puhelimeensa 112-sovelluksen. Kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksesta, hätäkeskus saa tiedon tarkasta sijainnistasi ja apu löytää nopeammin perille.  Tämä on hyvä ominaisuus erityisesti uudiskohteissa, joiden osoitetietojen päivittyminen järjestelmiin voi viedä aikaa.

 

Lähteet:

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/arjen-turvallisuus/
https://www.kotitapaturma.fi/aineistopankki/kodin-turvallisuuden-tarkistuslista/#c9853c2e
https://www.martat.fi/marttakoulu/omaan-kotiin/ensiapukaappi/

Lisää luettavaa