Asiakastarina

Passeli ensiasunto nuorelle parille

Kokkolalainen nuori pari halusi vaihtaa vuokralta omaan asuntoon, jonka valintoihin voisi itse vaikuttaa jo rakennusvaiheessa. Kun selvisi, että lähistölle oli tulossa Sievitalon täyden palvelun asunto-osakeyhtiö, pari tarttui tilaisuuteen.

Asunto-osakeyhtiö Meripääsky

Kokkolan vuoden 2011 asuntomessualueen kylkeen, rauhaisalle ja kauniille Vanhansatamanlahden alueelle on rakentunut vauhdilla uusia taloja. Yksi kokonaisuus on Sievitalon rakentama asunto-osakeyhtiö Meripääsky, joka koostuu neljästä eri rivitalorakennuksesta. Yhdessä niistä asuu pariskunta, joka löysi ihanteellisen ensiasunnon Sievitalon täyden palvelun yhtiöstä. Miiko Seppänen, 24 ja Annika Veijalainen, 22 ovat asuneet 54-neliöisessä kaksiossa joulukuusta 2012 lähtien. Seppänen toimii myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

”Me haluttiin maksaa omaa asuntoa eikä vuokraa ja sillä ajatuksella alettiin katsella asuntoja. Kyseltiin asuntolainaa OP:sta ja sieltä saatiin kiinteistönvälityksestä tieto tästä yhtiöstä. Asuttiin vuokralla tuossa 300 metrin päässä”, Seppänen muistelee. Pariskunta halusi nimenomaan uuteen asuntoon, jonka valintoihin voi itse vaikuttaa.

Pariskunta on tyytyväinen tekemiinsä valintoihin

Esimerkiksi lattialaminaatti on ollut hyvin kestävä. Perheen Nuppu-corgin kynsistä ei ole tullut lattiaan naarmun naarmua. Myös keittiön välitilaan valittu tapetti-lasi-yhdistelmä on miellyttänyt silmää ja ollut odotusten mukaisesti helppo pitää puhtaana. Saunasta asukkaat halusivat mahdollisimman valoisan, joten lauteet ovat vaaleat. Kylpyhuonetta ja kodinhoitotilaa pariskunta kiittelee hyväksi ja tilavaksi. Oleskelutilasta aukeaa ovi pihalle, jossa on katettu terassi. Terassi toimii kesäisin asunnon jatkeena. Piha kuuluu pariskunnan kolmen kärkeen, kun kysytään asunnon parhaita puolia. Kärkeen kipuaa kummallakin myös lämmitys. Vesikiertoinen lattialämmitys pitää asunnon miellyttävän lämpöisenä ja koneellinen ilmanvaihto huolehtii hengitysilman raikkaudesta.

”Valinnat oli helppo tehdä, me haluttiin yksinkertaista ja modernia”, Veijalainen kertoo. ”Keittiö valittiin Sievitalon perusvalikoiman ulkopuolelta, koska me oltiin tarkkoja millainen siitä tulee. Haluttiin myös vaihtaa keittiön koneet laadukkaampiin kuin mitä peruspakettiin kuuluu.”

Asuinolosuhteet ovat optimaaliset. ”Tämä tuntuu tosi tiiviiltä ja energiatehokkaalta asunnolta”, Seppänen kehuu.

Meripääskyssä on täyden palvelun yhtiönä monta etua asukkaille. Asunnoissa on automaattinen paloturvallisuusjärjestelmä. Palohälyttimistä lähtee ilmoitus vartiointiin, josta tullaan paikan päälle, mikäli asukas ei ole perunut tuloa soittamalla. Asunnossa sisällä on myös liikkeentunnistin murtoturvana. Taloyhtiössä on lisäksi asukkaiden käytössä oleva kuntosali. Pihatöistä huolehtii huoltoyhtiö. Talo ulkoa ”Täällä ei edes juuri tapaa naapureita, kun kaikki ovat joko asunnoissa sisällä tai sitten menossa jossakin. Pihalla ei juuri aikaa vietetä. Se johtuu erityisesti talon sijainnista. Tässä on lähellä luontopolut, merenranta ja Kokkolan keskusta. Aktiviteetteja riittää. Sattumalta tässä yhtiössä ei ole kuin yksi lapsiperhe, joten pihalla on senkin puoleen hiljaista”, Seppänen ja Veijalainen kertovat. Asunnon hyviin puoliin kuuluu myös runsas säilytystilan määrä. Asuntokohtaisen ulkovaraston lisäksi asunnossa on vaatehuone ja runsaasti komeroita eteisessä sekä makuuhuoneessa. Pohjaratkaisu ei asukkaiden mielestä voisi juuri olla parempi. Vain ikkunoiden ja ovien sijaintia pariskunta muuttaisi parista kohtaa hieman, jotta kalusteet sopisivat paikoilleen täydellisesti. Asukkaiden lempipaikka on ehdottomasti sohva. Sohvalta avautuu koko asunto silmien eteen. Avara tila ja isot ikkunat ovat tärkeät melko pienessä asunnossa. Pariskunta muistelee, että ensimmäiseen ikiomaan kotiin oli mahtava astua sisään ensimmäistä kertaa, vaikka he olivatkin käyneet paikalla useasti rakentamisen aikana.

”Täällä sitä istuttiin ja ihmeteltiin ja pantiin sauna lämpiämään”, Seppänen naurahtaa. Ensimmäiseksi asunnoksi Meripääskyn kaksio on ratkaisuiltaan oikein passeli.