Asiakastarina

Huolettomuus johtolankana

Keski-Pohjanmaalaisen ison maatalon emäntä jäi yllättäen leskeksi ja muutto pienempään asuntoon tuli ajankohtaiseksi. Uusi koti löytyi lopulta Sievitalon täyden palvelun asunto-osakeyhtiön rivitalosta.

Täyden palvelun yhtiö lupaa asukkailleen huolettomuutta

Kannuksen vajaan kuuden tuhannen asukkaan kaupungissa Keski-Pohjanmaalla on Sievitalon rakentama Jokilinnan täyden palvelun asunto-osakeyhtiö. Yhtiössä on kaksi viiden asunnon taloa. Täyden palvelun yhtiö lupaa asukkailleen huolettomuutta: asukkaan ei tarvitse osallistua pihatalkoisiin vaan huoltoyhtiö hoitaa työt ja asukkaat voivat asustella rauhassa ilman stressiä yhteisistä töistä. Huolettomuus oli tätä tarinaa varten haastatellun asukkaan, 72-vuotiaan rouvan ydinajatus, kun hän alkoi etsiä uutta asuntoa. Rouva oli jäänyt yllättäen leskeksi eikä jaksanut yksin pitää huolta isosta maatalosta. Niinpä hän alkoi etsiä kotikaupungistaan sopivaa uutta kotia. Se löytyi lopulta melko läheltä aiempaa kotia. Muina vaihtoehtoina haastateltava katseli kerrostaloasuntoja, mutta rivitalo houkutteli enemmän. Sievitalon asunto oli myös edullinen paitsi myyntihinnaltaan myös asumiskuluiltaan. Talon perustukset oli aloitettu kaupantekovaiheessa, mutta ostopäätös tehtiin papereiden perusteella. ”Ei se jännittänyt, kyllä niistä aika hyvin sai käsityksen millainen asunto tämä on. Kerran kävin katsomassa tätä rakennusvaiheessa, kun kutsuttiin paikalle”, asukas kertoo.

”Halusin päästä maan tasalle ja saada vähän pihaa.”

Näppärä asunto, johon mahtuu kaikki tarvittava

Materiaalivalinnat haastateltava teki Sievitalon valikoimista sukulaisten avustuksella. Valikoimaa oli hänen mielestään runsaasti. Seiniin ja keittiönkaappien oviin valikoitui perinteistä ja kaikkeen sopivaa valkoista. Haastateltavan kaksio on pohjaltaan näppärä asunto, johon on saanut mahtumaan kaiken tarvittavan. Hän myös kehuu, miten kätevää on jättää asunto vaikka muutaman päivän reissua varten. Ei tarvitse murehtia eikä huolehtia mistään. Toista oli elämässä aiemmin, kun maataloa piti aktiivisesti lämmittää ja pitää kunnossa. Asukkaalle tärkeää on erityisesti se, että koti on sopivan ja viihtyisän lämmin. Vain lattialämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt ovat tuntuneet hieman hankalilta, kun sellaisia ei ole tarvinnut aiemmin käyttää. Säilytystilaa asunnossa on mukavasti. Asuntoon kuuluu oma ulkovarasto ja komerotilaa sekä taloyhtiön yhteinen varasto. Asukas kiittää asunnossaan melkein kaikkea. Vain pakastintilaa olisi voinut olla enemmän, ja liesi taas vastaavasti olisi voinut olla kapeampi. Yhden hengen kotitaloudessa riittäisi pienikin liesi, mutta pakastintilaa tarvitaan ruuan – erityisesti marjojen – säilömiseen. Ihan perusruokatarvikkeitakaan ei viitsi käydä vähän väliä ostamassa, vaan niitä on kätevä pakastaa tulevaa käyttöä varten. Asukas on ratkaissut tilanteen tuomalla keittiön yhteyteen ylimääräisen arkkupakastimen.

”Isosta talosta sitä tavaraa olisi tullut vaikka kuinka. Paljon piti heittää pois. Mutta kyllä täällä on minulle ja tavaroilleni riittävästi tilaa.”

Täyden palvelun asunto-osakeyhtiö soveltuu erinomaisesti helppoon asumiseen

Kiitosta asunnossa saavat myös lasitettu terassi ja reilunkokoiset peseytymistilat. ”Ensin ihmettelin, miksi kylpyhuoneessa on niin karheat laatat, kun niitä on niin hankala puhdistaa. Mutta tietysti se on sitä varten, ettei kaadu, ja se on hyvä.” Asukas kertoo käyttävänsä tilavaa saunaansa ahkerasti. Joulun alla asukas on kukittanut kotinsa jouluiseksi ja tuore pulla tuoksuu. Lempipaikka asunnossa löytyy sohvalta jalkalampun katveesta, jossa on mukava istua lukemassa. Haastateltava toistaa usein sanan huolettomuus. Täyden palvelun asunto-osakeyhtiö soveltuukin erinomaisesti helppoon asumiseen. ”Sijainti tässä on hyvä nyt kun pystyn vielä hyvin liikkumaan. Keskustaan kävelee helposti. Ja täällä on tosi rauhallista, mitään ei kuulu eikä tässä ole läpikulkua”. Noin puolen vuoden asumiskokemuksen perusteella asukas on erittäin tyytyväinen valintaansa. Iän karttuessa on hyvä, että voi asua vaivattomissa ja viihtyisissä olosuhteissa turhia murehtimatta.

”Kyllä tämä heti tuntui kodilta, en ole kertaakaan kaivannut vanhaa”, asukas pohdiskelee.